Technieken

Hier laat ik kleine beetjes van verschillende technieken zien die ik gebruik voor mijn tekeningen, en leg ik kort wat over elke techniek uit.

Inkt

Tekeningen gemaakt met inktpennen zijn vaak cartoon of anime stijl tekeningen, deze zijn dus niet gebaseerd op realiteit. Ook kan je met inkt aan de gang met abstracte werken. Met inkt creëer je vaak een strak lijnenspel en vaak houd je tekening een zwarte omlijning.

Potlood

Potlood word vaak alleen gebruikt voor het schetsen van een tekening, maar je kan natuurlijk ook met potlood en grafiet geweldige tekeningen maken! Deze zijn meestal zonder kleur, dus alleen grijstinten. Om hier het beste resultaat te krijgen moet je veel denken over lichtinval en schaduwen, daar leg je de nadruk vooral op.


Aquarel verf

Aquarelverf,  bekend om de zachte kleuren en het mengen van deze kleuren. Perfect voor het maken van een zachte natuurlijke tekening. Aquarelverf is perfect voor tekeningen met veel natuur, vanwege de serene uitstraling van de kleuren.

Acrylverf

Acrylverf word vaak een droge verf genoemd vanwege de snelle droogtijd. Hierdoor is het lastiger om “nat” de verven. Dus met acrylverf focus je eerder op texturen en meer uitdrukkende kleuren dan met aquarelverf of olieverf. Ook voor abstracte werken is dit een goeie keuze!


Olieverf

Olieverf, een van de oudere methodes die gebruikt word om te verven. Hier is het pigment vermengt met olie, waardoor de verf veel langer nat blijft. Hierdoor kan er minder op textuur gefocust worden maar is het een juiste keuze voor meer donkere kleuren en het mengen hiervan. Denk bijvoorbeeld aan een schilderij van een bos met een meer waarin een reflectie te zien is.